Nooit meer lege bestelbusjes op de weg

Hoe help je oprichters zonder technische kennis of groot startkapitaal hun online start-up tot een succes te maken?

placeholder

B renger koppelt transportverzoeken aan onbenutte ruimte in bestelbussen die toch al die kant op rijden. Hiermee wordt niet alleen het versturen van meubels en andere grote spullen voordelig en makkelijk, in potentie kunnen we zo de Nederlandse CO2-uitstoot ook nog eens met 0,5% verlagen. Door hun business case te challengen, investeerders helpen te verleiden en een gebruiksvriendelijk platform te bouwen, hielpen we de oprichters de innovator van de vervoersmarkt te worden.

Wat we hebben gedaan

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Van een business plan naar een start-up strategie

Begin 2016 ontmoetten we Derk van der Have en Wisse de Groot, twee ambitieuze jonge ondernemers met een goed idee voor een tech start-up maar zonder technische kennis. Een groter startkapitaal zou bovendien de kans op een goede start aanzienlijk vergroten. We zijn daarom van start gegaan met een pitchdeck-traject. In een aantal sessie hielpen hun idee verder aan te scherpen, de business case te valideren en een roadmap te plotten.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Op zoek naar brandstof

De volgende stap was het creëren van een merk en een verhaal. In een aantal korte iteraties hebben we het merk ontworpen, het verhaal helder gekregen en de eerste schermen ontworpen van het platform dat we voor ogen hadden. Met een krachtig pitchdeck onder de arm gingen Derk en Wisse vervolgens op zoek naar potentiële investeerders. En met succes want niet veel later hadden ze het benodigde kapitaal binnen.

Vraag en aanbod en meer

Hierop zijn we in sprints gaan werken aan een platform dat vraag (naar het vervoer van meubels) en aanbod (van lege bestelbusjes) samenbrengt. Maar omdat vraag en aanbod niet overal in Nederland in balans zijn, zorgen we met voortdurende optimalisatie van de prijsberekening toch voor een landelijke dekking. Een intelligent mailing systeem zorgt er daarnaast voor dat brengers op de hoogte blijven van opdrachten op basis van door hen veel gereden routes.

placeholder

Nog veel meer moois onder de motorkap

Continue gebruikersonderzoek hielp ons de ervaring voor opdrachtgevers en brengers steeds verder te verbeteren. Maar achter de schermen helpt het platform ook om de interne processen te stroomlijnen. Een management en support dashboard helpt Brenger bijvoorbeeld om goede service te bieden of betalingen correct te verwerken.

Op weg naar een zelfstandig ontwikkelteam

In minder dan 2,5 jaar hebben Derk en Wisse bijna 2 miljoen euro opgehaald. In die tijd hebben we samen het online platform doorontwikkeld naar het niveau waar het nu staat. Brenger wordt volwassen en daarom helpen we ze om ook technisch volledig op eigen benen te staan. Niet alleen door simpelweg ons werk en kennis over te dragen maar ook door te helpen bij de inrichting van hun in-house development team.

placeholder

Voordelig, makkelijk en duurzaam

Inmiddels is Brenger de officiële transportpartner van Marktplaats, BVA en Troostwijk. Dit doen ze door de inzet van meer dan 500 KvK geregistreerde en door Brenger geverifieerde koeriers. Met een gemiddelde waardering van 8.7 zijn ook de gebruikers bijzonder tevreden over de dienst. Maar de grootste winst is misschien wel voor ons allemaal: Brenger wist tot nu toe de uitstoot van ruim 1,1 miljoen kg CO2 te besparen. And counting.